Woontorens Linne - Plantes

  • Linné-Plantes
  • Linnéstraat Plantenstraat hoogbouw passieve renovatie
  • vertikale PV installatie
  • Linnéstraat Plantenstraat hoogbouw passieve renovatie
  • BATEX

Fiche

istema

Locatie
Rue Linné 95 - Rue des Plantes 94-96 te Sint-Joost-Ten-Noode
Opdrachtgever
Federale Overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer / Béliris
Architect
A2M sc sprl
Oppervlakte
7.118 m²
Jaar van opdracht
2010
Jaar van oplevering
2018
Budget technieken
2.855.000 €
Totaal budget
11.000.000 €

Passieve renovatie van het sociale woningsbouwcomplex 'Linné-Plantes'

Twee bestaande, verouderde woontorens (gebouw Linné + gebouw Plantes) werden in hartje Brussel (aan het Noordstation) duurzaam gerenoveerd en verbouwd (binnen- en buiteninrichting) tot 52 passieve appartementen en een nieuw passief kinderdagverblijf.

- Hoogbouw Linnéstraat van 13 verdiepingen met 36 appartementen
- Gebouw Plantenstraat met 16 appartementen
- Nieuwbouw passief kinderdagverblijf

In de conceptfase hebben we simulaties uitgevoerd van een 20-tal combinaties van concepten.  Het meest gunstige concept in functie van budget en primaire energieverbruik werd geselecteerd.
Het gekozen concept omvat:
- een centrale stookplaats, gekoppeld op een WKK, met combilus naar de appartementen;
- centrale luchtgroepen met warmterecuperatie
- een zonneboiler op het bovenste dak
- op de Zuidgevel een verticale PV installatie

Na een fase van ontmanteling en asbestverwijdering, zijn sinds begin 2016 de werken gestart.  De installatie van de technieken startte in september 2016 en het geheel werd in de loop van 2018 opgeleverd.

Het project werd geselecteerd als "Voorbeeldgebouw/Bâtiment Exemplaire" van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Status: 
Opgeleverd